Nyílt levél


2009.12.16.

Juhász László

embl Magyar Nemzeti Komondor Egyesület

Kutya Szövetség Lapja
szerkeszto@kutya.hu

Tárgy: Köszönet és tájékoztatás

 

Kapják még:

Udvardiné Lukács Ilona,

a Hungária Komondor Klub elnöke,

Korponai Brigitta,

a Hungária Komondor Klub titkára.

 

 

Nyílt levél a Kutya Szövetség Lapja szerkesztőjének

 

 

 

 

Tisztelt Juhász László Úr!

 

 

Örömmel tölt el, hogy lapjuk idei decemberi számában kiemelt helyen, a címlapon és főszerepben, több oldalon át szeretett fajtánk, a komondor található, róla sok-sok jobbnál jobb kép látható és az eddig közömbös, laikus, vagy a fajta iránt érdeklődő olvasó számára is sok érdekes, hasznos információ olvasható!

 

Engedje meg, hogy ezért a fajtanépszerűsítő tevékenységért ezúton is köszönetünket fejezzük ki, ahogy Udvardiné Lukács Ilonának, a Hungária Komondor Klub elnökének, és Korponai Brigittának, a Hungária Komondor Klub titkárának is köszönet jár azért, hogy ilyen nemes cél érdekében –feltételezhetően- készségesen az Önök rendelkezésére álltak!

 

Továbbá, engedje meg, hogy ezúton tájékoztassuk, hogy egyesületünk, a Magyar Nemzeti Komondor Egyesület tagjai is áldozatos munkát végeznek a komondor fajta hatékony népszerűsítése érdekében, mely célért a jövőben is a Hungária Komondor Klubtól megszokott kutyakiállítások, szépségversenyek jellegétől eltérő rendezvényeken mutatják be a komondort. Ilyen esemény volt az idei évben például a Kunok világtalálkozója programsorozat egyik színhelyén, Kunszálláson megrendezésre került, több ezer, a helyszínen a komondorral is megismerkedő ember által látogatott Kun szállásfoglalás –képes élménybeszámolónkat- egyesületünk, a Magyar Nemzeti Komondor Egyesület ideiglenes internetes oldalán, a “http://www.komondoregyesület.blogspot.com” címen olvashatja.

 

Sajnálattal értesültünk a Hungária Komondor Klub elnökének panaszáról, miszerint az általa immár 20 éve vezetett közhasznú szervezetet még mindig megosztottság, és „ellencsapat” kialakulása jellemzi! A mi, szintén közhasznú és ezt a működési formát törvényileg szabályozó kereteknek a gyakorlatban is megfelelni akaró egyesületünkben, a Magyar Nemzeti Komondor Egyesületben ilyenre nem volt még példa, sőt, egyesületünket kifejezetten jó hangulat és baráti összetartás jellemzi; hogy ez a jövőbben is így maradjon, választott tisztségviselőink a tagsággal együtt –mint mondtam, a törvényi keretek maximális betartásával- mindent megtesznek. Amennyiben a Hungária Komondor Klub tagsága, vezetése igényt tart rá, örömmel osztjuk meg velük a mi szervezetünkben uralkodó baráti hangulat „receptjét”, állunk rendelkezésükre.

 

Tisztelt Szerkesztő Úr! Semmiképpen sem untatására, sokkal inkább –ha megengedi ezt nekem- a komondor fajtát érintő szakmai ismeretei bővítése, a fajta sorsát meghatározó uralkodó tendenciák helyes megítélése érdekében a lapjukban megjelent elnöki interjúban olvasható egyik -külső szemlélő számára talán aprónak tűnő, azonban a komondor fajtáért aggódó, helyzetének súlyosságát felelősen megítélni igyekvő komondorosok számára szembetűnő- óriási tévedésre hívom fel figyelmét!

 

Lapjuk decemberi számának 49. oldaláról idézem Udvardiné Lukács Ilonát, a Hungária Komondor Klub elnökét (!):

„Szerencsére ma azt mondhatom, hogy a komondorok miatt nem kell aggódnunk…” (…) „A kutyafajta jelene és a jövője biztosított…”

 

A magyarországi törzskönyvezett komondor állomány minőségi fejlődését szolgáló tenyésztés, így maga a komondor fajta több okból kifolyólag is ÓRIÁSI VESZÉLYBEN van. Amennyiben, a nyilvánvalóan Ön előtt jól ismert hazai FCI által szabályozott és elismert kynológiai közegben uralkodó, immár a magyar fajtákkal sem kivételező tenyésztőszervezeti intézkedések iránya –mely irány sokkal inkább ellehetetleníti a mindennapi életben is gazdasági nehézségekkel küzdő tenyésztők szerepvállalását, mint kedvet adna a nagyobb tenyésztői aktivitásához- a közeljövőben nem változik, akkor az olyan alacsony egyedszámú, jellemzően nem túl szapora fajta esetében, mint a komondor, kijelenthetjük, hogy megalapozatlan optimizmusra, vagy óriási felelőtlenségre utal a fent idézetthez hasonló kijelentést tenni, főleg egy ekkora példányszámban, országos terjesztésben megjelenő színvonalas magazinban.

 

Sajnálattal vegyes meglepettség érzése uralkodik el rajtam és egyesületünk tagjain, hogy ilyen kijelentést éppen a fajta elismert tenyésztőszervezetének elnökétől olvashatunk. Éppen ezért, ahogy a Magyar Nemzeti Komondor Egyesület eddig sem zárkózott el semmilyen, a komondor fajta jövőjének biztosítását szolgáló együttműködés lehetőségétől, ezúton szeretnénk felajánlani segítségünket mindazon szervezeteknek, akik úgy érzik, velünk közösen valóban tehetnek a komondor jövőjének biztosításáért!

 

Szerkesztő Úr!

Figyelmét és a komondor fajta népszerűsítését ismét tisztelettel megköszönve kívánok Önnek és Családjának minden tagtársam nevében meghitt, boldog Karácsonyt és hosszan tartó jó egészséget!

 

 

 

Budapest, 2009. december 14.

 

 

 

                                                                                                                                

                                                                                              Fésűs Károly

                                                                                                   elnök

                                                                             Magyar Nemzeti Komondor Egyesület

 

 banner 8