A komondor standardja / A fej


 

KO290080

FEJ:
Feje széles, a testtel arányos. A dús, ernyőszerű szőrzet sem teszi aránytalanná.

A komondor legtetszetősebb testrésze. Súlyos hiba a durva, vagy kicsi fej, az elhegyesedő, megnyúlt arcorri rész és súlyos hiba az ernyőszerű fejszőrzet hiánya. A fej csontozata határozott áttapintás után véleményezhető.

AGYKOPONYA:
Koponya: Domború. Szemboltívek jól fejlettek.
Stop: Jól érzékelhető, de nem túl meredek.

ARCKOPONYA:
az agykoponyánál valamivel rövidebb.

Orrtükör: Derékszögben metszett és fekete.

Az orr az arcorri szélességhez viszonyítva elég széles, az orrnyílás tág. A palaszürke orrtükör és a fekete a kívánatos. Ma már igen ritkán fordul elő a barna szín. A sérült, ledörzsölt bőrt természetesen nem tekintjük hibának a tenyészminősítéskor, kiállításon esztétikailag igen. A pigment bírálatakor nem szabad megragadni az orrpigmentnél, más bőrfelületeket is figyelembe kell venni. A váltóorr tenyésztésnél nem kizáró ok ha más komoly pigmenthiányossággal nem párosul. Kiállításon győztes cím odaítélésénél komoly esztétikai hiányosságnak számít.
Fang: Nem hegyesedik el. Az orrnyereg egyenes.

Az arányok vizsgálatánál figyelni kell arra, hogy a komondor feje nem úgynevezett mackós fej, bár ez a fejtípus tetszetős, de kifejezetten hiba a fajtánál.

Ajkak: Mélyen pigmentáltak. Feszesen simulnak a fogsorhoz; a szájzugok cafrangosak.

Amennyiben az ajkak nem feszesek, lógnak, súlyos hibának számítanak.

VISSZA                                                                                                                                        TOVÁBB