Nagy Attila levele a komondorosokhoz


Tisztelt Udvardiné Lukács Ilona, Tisztelt becsületes, tisztességes komondort tartók és tenyésztők.

A Komondor kutyafajta felemelkedése érdekében a következő kezdeményezést indítom el!

Először is kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt  kívánok mindenkinek.

Azért szakítok időt és energiát e kezdeményezés elindításához, mert úgy gondolom, hogy a komondor helyzete rossz irányba mutat. Tisztelt Udvardiné Lukács Ilona, tisztelt komondort tenyésztők, tartók. Tisztelt Ica! A Hungária Komondor Klub Elnökeként neked van a legnagyobb felelősséged a komondor jövőjéért, utána pedig felelősséggel tartoznak a tisztségviselők és a tagság, mi magunk a tenyésztők is. Ha így mennek tovább a dolgok, ahogy most, akkor biztos vagyok benne, hogy a Komondornak nem sok jövője lesz. A legutóbbi rendezvényünkön mertem vállalni a mondandómat, és elmondtam egy pár problémát, ami nyomasztja a komondoros társadalom túlnyomó többségét.

Most ismét kifejteném az álláspontomat, ami egyébként azonos, nagyon sok, komondoros társam álláspontjával. Persze mindig vannak olyanok, akiknek teljesen más az érdekük, ezért más álláspontot képviselnek. Pontosan ez a más álláspont, az a fajta gondolkodásmód fog oda vezetni, hogy a komondor, ez a csodálatos kutyafajta el fog veszni egy bizonyos idő után. Ez az „el fog veszni” kifejezés lehet, hogy túl erős, de, hogy meg fog változni a komondor külleme és tulajdonsága, az egészen biztos. A megítélésem szerint a komondor úgy jó, ahogy van, ezt sok, komondoros társam is megerősítette, olyan komondoros társam, akiknek már van nevük, hiszen évtizedeken keresztül tartják, tenyésztik a fajtát. Ők úgy tartják és tenyésztik a fajtát, ahogy az egy komondorhoz méltó, úgy tartják és tenyésztik a fajtát, ahogy az elvárható ahhoz, hogy a komondor ne változzon meg nagymértékben.

Mindig vannak olyan emberek, akik kitalálnak valamit és okoskodnak. Nem veszik észre magukat, hogy még csak egy pár éve kerültek kapcsolatba a komondorral, ebből kifolyólag nem is ismerik rendesen a fajtát.

Gondolok itt a bátorságpróbára!

Ez úgy, ahogy van, egy nagy hülyeség. A bátorság próba kitalálói mit mondanak. Azt mondják, hogy a kutya menjen neki mindenkinek, a franciabundás embernek is idegen környezetben. A komondorról tudjuk, hogy a környezetéből kiragadva nem azt a tulajdonságát mutatja, mint a saját környezetében. Régen a pásztorembernek nem volt körbekerítve a tanyája. Mit ír a régi szakirodalom? Azt írja, hogy a komondort a gazdája végigvezette a határvonalon, azt megszokta és azon belül védelmezte a területet, de kint nem bántott senkit. Ezt a sok évszázados tulajdonságát miért akarja megváltoztatni, néhány túlbuzgó, csak a saját érdekeit szem előtt tartó ember.

Ami ezzel kapcsolatban a Hungária Komondor Klubbon belül folyik, az egy nevetséges dolog. Hány éve tart már ez a huzavona. Az a huzavona, hogy kell-e bátorságpróba, vagy nem kell. Van két nagy tábor, az egyik azt mondja, hogy kell, a másik azt mondja, hogy nem kell. Én azt mondom, hogy ilyen jellegű bátorságpróba nem kell.

Sok ember meg szokta kérdezni kiállításon, hogy milyen kutya ez. Amikor azt mondjuk nekik, hogy komondor, sok embernek az-az első reagálása, hogy ez egy nagyon vad kutya. Sajnos sokan még mindig így ismerik ezt a fajtát. Hát én azt mondom, hogy ezzel a nagy eszeveszett bátorságpróbával nem kell nekünk azt bizonyítani, hogy a komondor mindenkinek és mindig nekimegy, a laikus embereknek így is ez a véleménye.

Gondoljunk bele. A komondor, egy okos állat. Ha egy idegen megy feléje, akkor persze, hogy nem az az első reakciója a kutyának, hogy nekimegyek és megölöm. Minden élőlény igyekszik elkerülni az effajta harcot. Egy jegesmedve, egy oroszlán, egy tigris, egy orrszarvú is kitér első lépésben az őt veszélyeztető támadó elől, pedig ezek az állatok eléggé kemények. Ez egy túlélési ösztön az állatoknál. Azonban, ha már nem marad más lehetőség, akkor felveszik a harcot, de nem azzal kezdik, mert akkor már rég kipusztult volna sok faj, ha ész nélkül harcoltak volna. Gondolom már láttatok a természetcsatornákon különböző, hasonló szituációkat.

A komondor is egy ilyen okos állat. Persze biztos, hogy vannak rossz egyedek, amit ki kell szűrni. Vannak egyedek, melyek félénkek, vannak melyek vadak, de ezek az egyedek nem 100 %-ig csak a genetikájuk miatt lehetnek ilyenek, ezekbe a tulajdonságokba a környezeti hatások nagymértékben beleszólnak. Egy kissé félénk kutyából tanítással lehet támadó kutyát képezni, illetve egy jó idegrendszerű kutyát is el lehet rontani, szintén környezeti hatással, állandó veréssel.

  1. A tenyésszemléken be kell vezetni egy viselkedés próbát KÖTELEZŐEN!

Nem csak lehetőségként, hanem kötelező jelleggel. Miért kell olyan szabályokat alkotni, mely szabályok meghagyják a kiskapukat. Az országot is ez tette tönkre. Van akinek lehet, van akinek nem lehet. Ez nem jó így. Egy ilyen bevezetés nem árthat a komondor hírnevének, egy ilyen kezdeményezés előremutató. Ha lesz 100 kutyából 3-4 olyan kutya, mely nem felel meg a feltételeknek, akkor lesz, ez van. De ezt szakember, a komondoros társadalmon kívülálló személy mondja ki, ne fordulhasson az elő, hogy a kutya gazdáját minősítik, mint sajnos sok esetben a kiállításokon.

Melyik kutya viselkedik normálisan, a tőle elvárható módon idegen környezetben? Röviden az a kutya viselkedik normálisan, amelyiken látszik, hogy nem fél, amelyiken látszik, hogy nem agresszív. Ilyen jellegű teszteket kell kialakítani szakember segítségével, ezeket keljen teljesíteni a kutyának. A teszten vegyen részt elismert szakember a bírók mellett. Csak ilyen teszttel lehessen tenyészteni! Ez az első dolog, ami véleményem szerint nagyon fontos.

                                       2. A következő fontos dolog a DNS teszt KÖTELEZŐ bevezetése!

Nem lehetőséget kell biztosítani, hanem kötelezővé kell tenni. Nem, lehet kiskaput hagyni, mert így nem jutunk előrébb. A komondort tenyésztő, becsületesen tenyésztő embernek ez nem okozhat gondot, nem okozhat problémát. Ha valaki tisztességesen tenyészt, nem akar csalni, akkor ezt nem ellenezheti senki. Márpedig  ha nem fogjuk tisztességesen tenyészteni a KOMONDORT, akkor az mindenképpen a komondor fajta kárára fog rámenni.

Egyetértek azon állásponttal, hogy csak a klub rendezvényén bemutatott, tenyésszemlén elbírált kutyával lehet csak tenyészteni. Évente, az ország minden régiójában kell egy ilyen tenyésszemlét tartani, nem olyan nagy ez az ország, hogy azt mondják egyes tenyésztők: hogy nem tudom elvinni a kutyámat, mert messze van. Ez nem indok. Ha az egyik tenyésszemle messze van, akkor majd lesz másik közelebb. Az ilyen tenyésszemlén pedig legyen jelen egy szakember, aki elvégzi a DNS mintavételt. Ez jövőre be kell vezetni kötelezően. Amennyiben a kutyának már megvan 2011 előtt a tenyésszemléje, akkor arra ne vonatkozzon, de amelyik kutyát tenyésztésbe akarják vonni, azzal csak akkor lehessen tenyészteni, ha van DNS mintája. Itt nem lehet engedményeket tenni, mert sajnos mindenki tudja ebben az országban, hogy egyes szaporítók, mit művelnek a törzskönyvezéssel és a chipezéssel.  Aki becsületesen tenyészt, annak azt kell mondania, hogy megszavazom a javaslatot, vezessük be. Aki nem ezt mondja, az valamiben sántikál, az a rossz oldalon van, aki a komondor kutyafajta érdekeit figyelmen kívül hagyva, csak a saját érdekét nézi. Még akkor is azt kell mondania, ha magának a tenyésztőnek kellene kifizetni a DNS minta vételt és a 15 éves tárolás díját, ami ugye kb. 3.500 Ft. Ez nem tétel egy tenyészkutya esetében. Ez nem tétel, a többi összes költség mögött. Az a javaslatom, hogy a klub támogasson éves szinten minden tenyésztőnek 1-2 mintavételt, ( fel kell mérni, hogy mennyi az aktív tenyészet és ennek tudatában lehet dönteni ) a többit pedig mindenki fizesse ki saját költségén.

Egy példa: Akinek van mondjuk évente 4-5 fiatal, tenyésztésbe bevonandó kutyája, akkor az fizessen ki az 1-2, klubb által finanszírozott kutyán túlmenően  7.000-10.500 Ft. Ez nem tétel. Úgy gondolom, hogyha valaki évente bevon a tenyésztésbe 4-5 kutyát, akkor ott már egy eléggé nagy létszámú  ( adott esetben 20-30 egyedszámú ) tenyészet működik, ennek ellenére ez a kötelező DNS teszt nem tesz nagy terhet  éves szinte a tenyésztő vállára. Tehát ez nem lehet indok arra a tenyésztőtől, hogy ezt ne vezessük be. Aki ez ellen van, ott más okok lehetnek a hátérben, mindenkinek rábízom a fantáziájára, hogy mi lehet ez az ok, de valószínűleg egyformán, egy dologra fogunk gondolni. Be kell vezetni, és akkor talán kevesebb lesz a csalás, és azok a tenyésztők, akik tisztességesen csinálják a tenyésztést, nem szenvednek versenyhátrányt a tisztességtelenekkel szemben.

Te is tudod azt, ti is tudjátok azt, hogy ha valaki tisztességesen tenyészt és tart kutyákat, akkor az rendkívül drága dolog. Gondolok itt a megfelelő takarmányra, az állatorvos által végzendő oltásokra, immunizálásokra, a tisztességes törzskönyvezésre és chipezésre, megfelelő tartásra, elhelyezésre.

A mennyiben tovább engedjük azt, hogy egyes szaporítók elhalmozzák olcsó kutyáikkal az országot, világot, akkor az a tenyésztő, aki sokat költ kutyáira,  - mert egyébként tisztességesen tenyészteni csak így lehet -, el fog lehetetlenülni. Ha el fogunk lehetetlenülni, akkor abba fogjuk hagyni, mert nem fogjuk tudni fenntartani a kutyákat, mert nem lesz rá pénz. Pénz csak akkor lesz rá, ha a kölyköket tisztességes áron el tudjuk adni, de ez csak akkor fog menni, ha nem lesz tele a piac 20.000 Ft-os kutyákkal. Mert sajnos tele van. Sok hirdetést olvasok, és sajnos a hirdetések 90%-a ilyen. Mestertenyésztő adja a növendék kutyáit 25.000 Ft-ért, vagy birkára cseréli, vagy más hasznos dologra a hirdetés szövege szerint. Gondolom, azért adja ilyen olcsón, mert a kutyák nem kapják meg azokat a dolgokat, amiket egyébként meg kellene kapniuk, nincs költség, meg azért adja ilyen olcsón, mert sok van neki és szabadulni akar tőle. Ha elárasztjuk ilyen olcsó kutyákkal az országot, akkor abból az fog következni, hogy az-az ember, aki olcsón hozzájutott a kutyához, mindenféle tenyésztői, szakmai tudás nélkül be fogja fedeztetni a kutyáit és ő is ilyen olcsón fogja árulni. A tudás nélkül létrehozott kutyák, pedig meg sem fogják közelíteni azt a minőséget, ami a standardban le van írva. Ez a célunk?

Én úgy gondolom, hogy nem. Remélem érthető a gondolatmenetem. Én személy szerint még teszek egy utolsó kísérletet arra, hogy a komondortenyésztést tisztességes mederbe tereljük, ha ez nem sikerül, abba fogom hagyni a tenyésztést, és ezzel úgy gondolom, hogy nem vagyok egyedül. Mert ha nem tudunk majd enni adni a kutyának, nem lesz pénzünk állatorvosra, akkor egyszerűen nem tudunk majd kutyát tartani, mert azért annyira nem vagyunk hülyék, hogy a családtól, a gyerektől vegyük el azt a pénzt és költjük a kutyára. Ti is tudjátok, hogy 1 kutya tartási költsége éves szinten legalább 100.000-120.000 Ft egy-két kiállítást beleszámolva. Ha egy tenyészetben van 4-5 kutya, akkor ki lehet számolni, hogy ez milyen költséget jelent. Sajnos egy átlag Magyar a jövedelméből nem engedheti meg magának, hogy ilyen drága hobbinak hódoljon.

Felháborítónak tartom, hogy tenyésztőknek egyébként nem nevezhető, szaporítók elhalmozzák az országot ilyen-olyan olcsó kutyákkal, tisztességtelen tenyésztői magatartást folytatva, és ezzel jelentős kárt okoznak a tisztességes tenyésztőknek. Kinek van szüksége arra, hogy ápolatlan, nem jó szőrű, kisméretű, vékony dongájú, büdös kutyákat lássanak, nem beszélve a többi esetleg a fajtában fellelhető hibákról. Mert ugye tökéletes kutya nincs. Mert az ilyen helyeken általában így néznek ki a kutyák. Nem állatorvos oltja őket, nem kapják meg a szükséges ellátást, életteret és még sorolhatnám. Úgy gondolom, hogy ezeket a dolgokat te is és a komondoros társadalom, jelentős többsége is tudja. Miért nem teszünk ellene semmit. Igenis tenni kell és lehet tenni. Le kell dönteni a tabukat és olyan dolgokról kell nyíltan beszélni, amiről eddig nem beszéltünk.

Nekünk, komondorosoknak nem ellenségeknek kell lennünk egymással, hanem össze kell fognunk. Persze kiállításon lehetünk ellenfelek, de az nem azt jelenti, hogy ellenségek legyünk. Miért lett felpuhítva ez a DNS teszt. Kötelezővé kell tenni!

            3. Miért nincs alomellenőrzés. Miért nem kell bejelenteni a megszületett almot kötelezően a kiskutyák 3 hetes koráig. Miért?

Ha valaki azt mondja, hogy nincs rá pénze kiváltani a törzskönyvet, akkor el kell gondolkodni azon, hogy az ilyen ember minek tenyészti a kutyákat. Ha nincs pénz a törzskönyvre, akkor mit fog enni a kutya? Meg fogja-e kapni állatorvos által a kötelező oltásokat? Nem fogja megkapni. Ez nem indok. Be kell ismételten vezetni kötelezően, 3 hetes korig a bejelentési határidőt. Aki nem jelenti be, utána már ne kaphasson törzskönyvet. Sok tenyésztő, de inkább úgy hívnám őket, hogy SZAPORÍTÓ mit csinál? Mivel sem alomellenőrzés, sem DNS vizsgálat, sem 3 hetes bejelentési határidő nincs, azt csinálnak, amit csak akarnak. Ezt meg kell szüntetni. Ezt az álláspontot nem csak én képviselem, hanem sok becsületes, régi komondortenyésztő társam is. A 3 hetes bejelentési határidő bevezetése egyébként Monoki Szabolcs pályázati anyagában is benne van. Miért nem lett bevezetve? Ezek a dolgok, amit leírtam, egy becsületes tenyésztő számára nem okozhatnak gondot, sőt ez védené őket a tisztességtelen magatartást folytatókkal szemben. Akkor miért nincsenek ezek a dolgok kötelezően bevezetve?

A komondor fajtáért a fajtagondozó klub a felelős. Nekünk, akik elkötelezettek vagyunk a fajta iránt, olyan szabályokat kell alkotni, hogy az a fajta javára váljon. Nem olyan szabályokat kell bevezetni, ami az egyénnek jó. Olyan szabályokat kell bevezetni, ami a tisztességes tenyésztés irányába mutat és a fajta érdekét szolgálja. Akinek ezek a dolgok nem tetszenek, tartsanak más fajta kutyát, de ne akarják elrontani a meglévő genetikai állományt. Én úgy gondolom, hogy aki ezeket a dolgokat nem tudja támogatni, az nem is a fajta érdekét szolgálja, hanem a sajátját akarja. Az ilyen embernek pedig nincs helye a Hungária Komondor Klubban. A fajta érdekét kell előtérbe helyezni, meg kell hozni az olyan szigorú szabályzókat, hogy ne lehessen kiskapu. Be kell vezetni a szigorú ellenőrzés rendszerét. Én személy szerint nem fogok megsértődni, ha valaki kijön nálam megnézni a kutyák tartási körülményeit, a kiskutyák esetleges származását. Van Magyarországon hatályos törvény, amit úgy gondolok, hogy egy tisztességes Komondor tenyésztőnek be kellene tartania. Ez a szabály pedig az, hogy a kutyák nem lehetnek 10 m2-nél kisebb helyre bezárva. Ezt is lehetne ellenőrizni. Aki nem tudja megteremteni a kutyák számára az alapvető feltételeket, attól vissza kell vonni a tenyésztési engedélyt. Aki csal, attól vissza kell vonni a tenyésztési engedély, és szégyentáblára kell tenni a MEOE és a Komondor Klub honlapján. Felhívást kell közzétenni, hogy aki a fajta ellenében cselekszik, tisztességtelen tenyésztést folytat, csal, nem adja meg a kutyáknak az alapvető dolgokat, az akkor mire számíthat. A komondor egy védett őshonos állatfajta, nemzeti kincsünk. Nem ilyen körülményeket érdemel. Vannak hatályos állatvédelmi jogszabályok, a Hungária Komondor Klubnak pedig ezeket a szabályokat ki kell egészíteni olyan szabályokkal, ami a fajta érdekét szolgálja. Ezeket be kell tartani. Aki nem teszi, az ne tartson KOMONDORT.

A szabályoknak megfelelően minél hamarabb össze kell hívni a tagságot és ki kell alakítani ilyen jellegű szabályzókat. Ez a fajta tesze-toszaság, ami az utóbbi években folyik, nem vezet sehová. Legyen bátorság próba?, nem legyen ?, akik kezdeményezték meg el sem jönnek a taggyűlésekre. Mire jó ez.  Sajnos már nincs elvesztegetni való időnk, már így is rossz a helyzet. A tagságon belül olyan személyeket kell meggyőzni arra, hogy induljon majd az esetleges választáson, akik ilyen irányba akarnak elmozdulni, akik ki merik mondani azt, amit ki kell mondani. Mert ez a fajta érdeke. Olyan személyeket kell megválasztani tisztségviselőknek, akik ezt az álláspontot képviselik. Személy szerint 18 éve tartok komondort és csak komondort. Igaz nálam ez alatt az idő alatt csak 28 db. kölyök született, de én tisztességesen, becsületesen tartom a kutyáimat, a legfontosabb pedig az, hogy nálam a kutyák mindig úgy néznek ki, hogy azt megnézheti bárki, bármikor. Nem azt mondom, hogy nálam vannak a legszebb kutyák, de azt kijelenthetem, hogy nálam a kutyák mind szeretetileg, mind gondoskodásilag mindent megkapnak és az eltelt idő alatt hozzájárultam a fajta népszerűsítéséhez. Eddig nem vállaltam a Klubbon belül semmilyen tisztséget, de most már nálam betelt a pohár.

A legközelebbi választáson szeretnék indulni olyan tisztség elnyeréséért, mely tisztséggel tehetek valamit a fajtáért. Úgy gondolom, hogy itt már nincs több mellébeszélés. Ki kell mondani a dolgokat, le kell dönteni a tabukat. Olyan szabályokat kell alkotni, mely a komondorért és nem az egyénért van. A legutóbbi taggyűlésen is elmondtam ezeket a dolgokat, igaz nem ilyen részletességgel, de mertem vállalni a mondandómat.       

Ez az állapot, ami most van a komondoros társadalomban, nem tartható fenn tovább, be kell fejezni az ellenségeskedést. Aki nem a komondor érdekében, hanem ellene van, azt ki kell zárni a tagságból, de komondort tenyészteni, törzskönyveztetni, csak a Hungária Komondor Klub által meghozott, szabályozott, szigorú intézkedésekkel, szabályok betartásával lehessen csak.  Ha ezt a dolgot meg lehet csinálni, akkor látok értelmét komondort tenyészteni, he nem, akkor a rossz oldalon állók fognak nyerni, de a komondor meg fog változni, el fog értéktelenedni. Ha ez így lesz, mit fog rólunk mondani az utókor. Nem lesznek rólunk olyan jó véleménnyel, mint mi vagyunk az elődeinkről.

Amennyiben lesznek olyan szabályok, amik egy ellenőrizhető mederbe, kiskapuk bezárásának irányába mutatnak, akkor a tisztességes tenyésztés folytán a komondor visszanyeri megfelelő hírnevét, a tisztességes tenyésztők talpon maradnak, ez a kutyák érdeke is és meg fog szűnni a 10.000-20.000 Ft-ért komondort árulók létjogosultsága. Azért fog megszűnni, mert ezek az emberek nem tudják majd a feltételeket teljesíteni, sőt azokat nem is akarják majd teljesíteni, így nem lehet majd kennel nevük, nem tudnak majd törzskönyvet kérni kutyáikra.

Mindig a kutyától kell kiindulni. Egy megszületett kutyának is sokkal jobb lesz, ha nem egy kis, büdös kennelben kell felnőnie, egy tenyészkutyának is jobb lesz, ha nem csak belerúgnak, ha lesz mozgási lehetősége, ha megfelelően ellátják, ha megkapják az oltásokat. Jobb lesz nekik, ha a szőrét ápolják, jobb lesz nekik, ha elviszik sétálni, jobb lesz nekik, ha nem kell vakaródzniuk a bolhák miatt és még sorolhatnám.

Bocs, hogy ilyen hosszúra nyúlt az írásom.

Kívánok mindenkinek kellemes ünnepeket, boldog újévet, a legfontosabb pedig az, hogy tisztességesen tenyésszük és tartsuk a komondort, segítsük egymást és fejezzük be az ellenségeskedést!

Tisztelettel: Nagy Attila kisgesztelyiharcos kennel.                     

Ui: Küld tovább olyan komondorosoknak, akiről úgy gondolod, hogy tudja támogatni az elképzelést, tud azonosulni a fentebb leírtakkal.

Fogjunk össze, tegyünk azért, hogy a KOMONDOR a jövőben is elismert kutyafajta maradjon, legyen bennük örömünk, tartsuk meg az utókor számára legalább olyan minőségben, mint ahogy mi megkaptuk.

Nagy Attila.