Komondor teszt, Zsiványűzők, Gyömöre 2011


 

Összefoglaló a Gyömörei Komondoros Tesztről.


Bevezetés:


Tesztet komondortartó és szerető emberek szervezték, nem köthető semmilyen szervezethez! Tesztet és eredményeit felhasználni csak a szervezők és a kutya tulajdonosok engedélyével lehet. Tesztről készült felvételek csak a Komondor fajta érdekeit szolgálhatják!
Teszt nyilvános volt, megjelent 15 komondor és 1 kuvasz. Körülbelül 40 ember volt jelen a teszten.
Teszt szervezői: Szabó Gábor, Nagy Zsolt, Partizer Csaba 

Teszt céljai: 
 

- Komondor mint őrző-pásztorkutya munkaképességének vizsgálata.
- Kiváló ösztönkészletű egyedek kiemelése, tenyésztők felé információszerzés.
- Lehetőség biztosítása,hogy minden kutya tulajdonos vizsgálni tudja kutyája (i) képességeit.
- Tenyésztők, kutyatartók kapcsolatépítése.
- Fajtanépszerűsítés.

Feladatok

Regisztráció
Megjelent kutyákat regisztráltuk. Regisztráción a nevező kapott egy nevezési lapot, és egy azonosító számot.
Rögzítettük:
- Kutya neme és életkorát
- Kutya nevét, (Tk-i vagy hívónév)
- kutya súlyát
- marmagasságát
- övméretét
- törzshosszát
- Tulajdonos nevét

Első feladat, személy védelem:


Pórázon a gazdával történő munka, személy védelem. Segéd takarásból kilépve, intenzív támadást intézett a kutyát felvezető gazda ellen. Vizsgáltuk a kutya reakcióját, helyzetfelismerő képességét, gazdával együtt történő munkáját.
Szinte minden komondor azonnal felismerte a támadást, reakciók gyorsak voltak. Elmondható,hogy a többség megpróbálta megvédeni a gazdát. Igen tanulságos volt,hogy a gazda minden mozdulatára még munka közben is figyeltek a kutyák! Ha a gazda hátralépett a kutya is vissza lépet. Sajnos, mindenki ahogy a kutya támadott vissza fogta a kutyát. Ösztönös emberi viselkedés,”nem engedem,hogy mást bántson a kutya”. Sok esetben a kutyákat összezavarta. „Falkavezér (gazda) vissza fog, nem támadhatok!” Ezután szinte mindig csak akkor támadtak a kutyák, ha a segéd már túl közel ért a gazdához. Megfigyelhető,hogy a „vezér típusú vagy alfa” kutyák, sokkal gyorsabban átvették a gazdától az irányítást és védelmező pozíciót vettek fel. (kutya a gazda és a segéd közé helyezkedett) Az inkább alárendeltebb beállítású (omega) kutyák, gazdákra vissza tekingetve várták az utasítást, és csak akkor támadtak,ha fizikailag is megkellett védeni magukat vagy a gazdát.
Mivel a gazdák képzetlenek és képtelenek irányítani ilyen szituációban a kutyájukat és a pásztorkutyákban erős a falka ösztön, ez a feladat nem értékelhető. Feladat sikeres vagy látványos végrehajtása nagyban függ a gazda fellépésétől is. Azonban elmondható,hogy a gazdák élvezték a feladatot és jó érzés volt nekik,hogy szinte mindenki számíthatott a kutyájára mikor őt támadás érte. Ugyan a komondor nem kísérő kutya,de képes a falkáért (gazda és Ő maga már falka) dolgozni és a támadást elhárítani.
Jövőbeni teszteknél javasolom, hogy a pórázos teszt,csak szöveges értékelést kapjon.

 

 

 


 

Második feladat, közömbösség:

Kutyáknak a pórázos teszt után azonnal át kellett haladniuk emberek között! Megfigyelhető,hogy a veszélyhelyzet megszűnése után a komondorok azonnal nyugodttá váltak, egy kutya sem volt agresszív az emberek között. Elmondható, hogy a komondor a többi pásztorkutyához képest könnyebben kézben tartható. 

Harmadik feladat, területvédelem:

Kutya kikötve legalább 1 órát, egyedül marad a területén. Segéd egészalakos védőfelszerelésben behatol a kutya területére. Nagyon fontos ennél a feladatnál a segéd munkája! Teszt előtt leutaztunk Gyömörére, lépésről-lépésre átbeszéltük a segéddel mit szeretnénk. Olyan teszt módszert választottunk,ami a kutyáknak is pozitív megerősítést jelent. Sok fiatal kutya volt,kutyák többsége soha nem volt teszten. Ezeket a fontos dolgokat figyelembe vettük,ezért a segéd nem rohanta le a kutyákat. Hanem figyelve a reakciójukat csak addig terhelte, amíg a kutyák bírták. Nem menekülő Komondorokat akartunk látni,hanem arra voltunk kíváncsiak,hogy mire képesek a kutyák! Úgy gondolom nem mindegy,hogy megalázni akarok egy kutyát vagy megvizsgálni!
16 kutya mindegyike VÉDTE A TERÜLETÉT!!!!! Jómagam már több mint 40 komondort láttam teszten,idegen helyen, szinte MINDEGGYIK KUTYA VÉDTE A TERÜLETÉT! Ezzel megdőlt az a téveszme,hogy a komondor csak otthon a saját területén dolgozik! Komondorban kiváló a területőrző ösztön (is)! Hamar belakják a területet és őrzik azt. Behatolni szándékozót megpróbálják elzavarni.
Sajnos a kutyák körülbelül 70%-a még a mi óvatos vizsgálati módszerünknél is hátralépett. Ugatással ugyan minden kutya megpróbálta a segédet elijeszteni,de amint látszott,hogy ez hatástalan meghátráltak,hamar összeomlottak. FÉLTEK….:( Volt sajnos agresszív kutya. Ugyan szemtől szemben, nem mert harcolni,de válogatás nélkül, amikor hátat fordított valaki neki azt megtámadta. Ezekre a kutyákra is figyelni kell! Kerülni kell a tenyésztésbe vonásukat.

 

 

 


 

Negyedik feladat,terület védelem szabadon.:

Ez egy kísérleti feladat volt. Megfelelően körbe kerített területen a kutya egyedül vagy falkában dolgozott. Sokan azt mondják,hogy a lánc a kikötés zavarja a komondort a munkájában. Ezen a feladaton, a kutyák pont ugyanazt mutatták,mint kikötve. Csak nagyobb volt a mozgásterük, félős kutyák jobban elhátráltak, a bátrak pedig ugyanúgy védték a területüket.

 


 

Élő állatos teszt:

Ez a feladat elmaradt. Ugyanis a teszt előtt kutyatámadás érte a birkákat,és ezért rettegtek a kutyáktól. Tanulság: Komondorokkal kell őrizni a jószágot!
Teszt tanulságai:
Ugyan a komondorban kiváló a területőrző ösztön,falka ösztön és nagyon jól kézben tarthatóak,de a magabiztosságon,bátorságon javítani kell! Tenyésztésben a tesztek eredményeit figyelembe kell venni! Javítani kell az állomány MAGABIZTOSSÁGÁN, BÁTORSÁGÁN, kerülni kell a túl agresszív egyedeket. Agressziót ne keverjük a bátorsággal! Ez miért is fontos? Egy magabiztos, bátor kutya, soha nem agresszív feleslegesen! Ma a komondorok többsége, családi kutya, szüksége van az Ősei pásztorkutyás ösztöneire, hogy meg tudjon felellni a XXI.század kihívásainak. Itt nem térnék ki arra, hogy mik azok az a pásztorkutyás ösztönök, gondolom a tenyésztők ezzel tisztában vannak.

Legfontosabb tanulság, hogy a komondort tartó embereket érdekli, milyen érték van a kezükben! Teszten 14 komondortartó hozta el a 15 komondort! Úgy hogy a tesztet meg sem hirdettük! Fórumokon,szájról-szájra terjedt. Teszt feladatainak kidolgozásánál bevontam és figyelembe vettem a komondorosokat. Mivel igény van a tesztre, jövőre is megrendezésre fog kerülni. Hibákból tanulva,remélem még sikeresebb lesz!
Remélem sikeresen összefoglaltam a Gyömörei tapasztalatokat!

Tisztelettel:
Partizer Csaba
Kulcsi Komisz Komondor

Extra videok (szerkesztés alatt). Néhány részről még nem kaptuk meg a videókat, ha megkapjuk őket, akkor azok is felkerülnek.