A komondor standardja


ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:
 csépa gárdonyban
Nagytestű és erős felépítésű. Egyedülálló külleme, méltóságteljes viselkedése a szemlélőben tiszteletet és csodálatot, esetleg némi félelmet ébreszt. Természeténél fogva nem kedveskedő. Robosztus testét mindenütt nemezesedésre hajlamos, gubancos, dús, hosszú szőrzet fedi. Törzse és végtagjai oldalról nézve a négyzettől csak kis mértékben eltérő, fekvő téglalapformát mutatnak. Feje a hát síkja fölé emelkedő, dús szőrzetű. A farka lelógó, vége csaknem a vízszinteshez hajló. Szőrzete csontfehér színű.
Komoly, visszahúzódó viselkedése és nagy teste méltóságot ébreszt. A komondor arányos és homogén, a heterogén összbenyomás súlyos hiba. Súlyos hiba továbbá az izomszegény laza szervezet, könnyű vékony csontozat, előtérbe helyezendő az erős, masszív, szilárd, erőteljes robosztus felépítés. Ez nem tévesztendő össze a marmagasság szélsőségeivel (egy 70 cm-es lehet erőteljesebb, mint egy 80 cm-es).
FONTOS TESTMÉRETEK:
A törzshossz kis mértékben meghaladja a marmagasságot.
A mellkasmélység kb. a marmagasság fele.
A fang kissé rövidebb, mint a fejhossz fele.
A komondor fõ arányai,(ahol a marmagasság a 100 %):
 

Testtáj megnevezése
Optimális
Gyakorlatban elfogadható
Törzshossz: (marmagasság=100%)
104%
100-108%
Mellkasmélység: (marmagasság=100%)
45%
50-56%
Mellkasszélesség: (marmagasság=100%)
28%
30%
Övméret: (marmagasság=100%)
116%

Fejhossz: (marmagasság=100%)
41%

Orrhossz: (fejhossz= 100%)
42%

Fülhossz: (fejhossz= 100%)
60%


VISSZA                                                                                                                                    TOVÁBB